«

»

GET UP AND GOALS

Obecné informace o projektu GET UP and GOALS!

Realizace: 1. 11. 2017 – 30. 10. 2020

Projekt „GET UP and GOALS!“ je evropský projekt globálního rozvojového vzdělávání, který bude během 3 let realizován ve 12 evropských zemích.

V Česku jej ARPOK implementuje ve spolupráci s organizací ADRA za podpory Evropské komise a České rozvojové agentury.


CO SE V PROJEKTU PRÁVĚ DĚJE?

 Učitelé společně s žáky plánují akce ke zvýšení povědomí o tématech cílů udržitelného rozvoje v místní komunitě

  • Učitelé testují lekce a nové hodnotící nástroje se žáky. Lekce se týkají migrace a klimatické změny, dvou ze čtyř hlavních témat projektu.
  • Dne 10. 10. 2018 proběhl první seminář s učiteli na téma Cílů udržitelného rozvoje a jejich začlenění do výuky, našimi hosty byli pan Michal Broža z informačního centra OSN v Praze a Helena Škrdlíková ze studentské iniciativy Udržitelný Palacký.
  • Dne 6. 6. 2018 učitelé absolvovali úvodní setkání k projektu, kde se dozvěděli více o plánovaných aktivitách, požadavcích a harmonogramu projektu.

 

Základní informace o projektu:

Hlavní cílovou skupinou projektu jsou pedagogové, kteří získávají odborné znalosti v oblasti „Cílů udržitelného rozvoje“ (dále SDGs) a dovednosti v tom, jak komplexní témata SDGs začleňovat do výuky. Pedagogové dále pomáhají aktivním skupinám žáků a studentů s realizací vlastních osvětových komunitních miniprojektů o SDGs.

Projekt se věnuje sedmi klíčovým oblastem:

  • tvorba výukových materiálů s tematikou udržitelného rozvoje a SDGs v rozsahu 2-3 učebních jednotek. Cílem je umožnit začleňování těchto témat do různých školních předmětů a vytvořit také mezipředmětové vazby.
  • profesní rozvoj pedagogů formou seminářů pro posílení jejich motivace, získání potřebných dovedností a seznámení se s novými metodikami a výukovými lekcemi. Pedagogy je třeba připravit (obsahově i metodiky) pro kvalitní zahrnutí problematiky SDGs do výuky.
  • budování povědomí o projektových aktivitách i mimo školu – otevřít prostor školy veřejnosti a více informovat o tom, co škola dělá a jak pracuje s tématy SDGs.
  • vytvoření nástroje pro hodnocení aktivit – zatím neexistuje nadnárodní hodnotící systém pro evaluaci efektivity začleňování globálních témat do výuky v oblasti učebních výstupů a změn chování.
  • aktivní zapojení žáků a studentů – týmy studentů vytváří vlastní projekty, které mají vést k aktivnímu občanství a osvětě o SDGs.
  • spolupráce s rodinami a místní komunitou – snaha zapojit je do školních aktivit zvyšuje potenciál pro osvětu v problematice SDGs.
  • zapojení dalších aktérů do projektu – pro efektivní osvětu je potřeba vytvořit síť dalších aktérů jako jsou např. vedení školy a zřizovatel, místní samosprávy, místní soukromé subjekty a sdružení, další školy, univerzity, ministerstva školství aj.

Co školy svým zapojením získají?

  • možnost účasti na mezinárodním semináři
  • finanční ohodnocení pro pedagogy
  • finanční podporu pro žákovský/studentský tým
  • školení pro pedagogy i žáky – témata migrace, klimatická změna, rovnost pohlaví
  • novou metodiku a metody hodnocení, možnost pilotovat výukové lekce
  • certifikát o účasti na projektu
Dalšími partnerskými organizacemi jsou:

 

Kontaktní osoby:

Adéla Píchová – adela.pichova@arpok.cz

Lenka Pánková lenka.pankova@arpok.cz

Další informace o projektu:

CISP – v italštině – http://www.cvm.an.it/get-and-goals/

(volně přeloženo do češtiny z nástroje google translator https://translate.google.cz/translate?sl=en&tl=cs&js=y&prev=_t&hl=cs&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.cvm.an.it%2Fget-and-goals%2F&edit-text=&act=url )

CISP –  v italštině – http://developmentofpeoples.org/news/get-up-and-goals-global-education-time-an-international-network-of-learning (volně přeloženo do češtiny z nástroje google translator https://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en&tl=cs&u=http%3A%2F%2Fdevelopmentofpeoples.org%2Fnews%2Fget-up-and-goals-global-education-time-an-international-network-of-learning

Projekt je podpořen z prostředků Evropské komise a České rozvojové agentury.

 flag_yellow_low

https://arpok.cz/get-up-and-goals/

logo 2