«

»

Vzpomínka na ozdravný pobyt

Jet na pobyt není na naší škole nic neobvyklého, protože je pořádáme pravidelně již řadu let. Pro všechny zúčastněné je to vždy výborná zkušenost hlavně po stránce osobnostní a sociální.

Stejně jako předchozí roky, tak i letos jsme na pořádání ozdravného pobytu zaměřeného na environmentální tematiku získali dotaci ze Státního fondu životního prostředí. O tuto dotaci jsme žádali již ve školním roce 2017/2018, kdy jsme předpokládali, že se pobytu zúčastní 80 žáků. Získání dotace je podmíněno environmentálním programem, spoluúčastí koordinátora EVVO (environmentální vzdělávání, výchova a osvěta) a také délkou pobytu, což bylo v našem případě dodrženo.

V neděli 8. 3. 2020 odjely od ZŠ Fryčovice 2 autobusy dětí  – „jen“ 65 žáků 1. stupně, na ozdravný pobyt do hotelu Stará Pošta v Bělé pod Pradědem, místní části Filipovice. Tam strávily 6 dní plné pohody, zábavy a čerstvého vzduchu, neboť většina činností byla situována do venkovního prostředí, k čemuž nám výrazně napomohlo počasí.

Na hotelu se děti při první společné večerní aktivitě rozdělily do osmi věkově smíšených skupin, ve kterých v rámci organizovaných programů pracovaly téměř po celou dobu.

Pro žáky byl připraven bohatý program zaměřený na ekologickou tematiku – po celou dobu pobytu se žáci hravou formou seznamovali se základními životními podmínkami, zažili Den krajiny, Den hor a lesa, Den lidí, Den zvířat, Den vody a Den Země.

Letos byl pro žáky zajištěn ekologický program firmou Actaea na téma CHKO Jeseníky – to nejcennější v Jeseníkách, přičemž se zaměřili především na seznamování se s živočichy nacházejícími se v této oblasti.

Musím pochválit rovněž zázemí hotelu Stará Pošta, který se o žáky a jejich doprovod staral velice pečlivě, žádný požadavek nebyl problémem.

Pobyt byl realizován s přispěním Státního fondu životního prostředí.

SFŽP_logo

Každý pobyt je zatížen nějakou zkouškou zvenčí, ani letos tomu nebylo jinak.  Za sebe ale mohu říci, že tento pobyt pokládám za jeden z nejvydařenějších nejen po stránce programové, ale také co se chování a spolupráce dětí týče.

Všem těm, kteří se jakkoli do přípravy či realizaci pobytu zapojili, velice děkuji.

                                                                                               Mgr. Petra Strnadlová

foto zde