«

»

Český jazyk – osmá třída – 6. 4. – 9. 4.

Milí osmáci,

blíží se Velikonoce, a tak tady máme velikonoční úkoly (poslední termín odevzdání opět neděle). Připomínám, že skončil březen a všichni byste měli mít zapsanou četbu Boženy Němcové. Zápis mi prosím ofoťte/oskenujte a zašlete, ať vím, že jste úkol splnili. Ve čtvrtek by byly za normální situace velikonoční prázdniny, takže záleží na vás, jak si práci rozvrhnete.

 

Přečti si úvodní text a splň úkoly pod ním

VELIKONOCE

VELIKONOCE JSOU TRADIČNÍ OSLAVOU JARA, SOUČASNÝM JAZYKEM NAZÝVANÉ SVÁTKY JARA. TYTO SVÁTKY BÝVALY V MINULOSTI VÝZNAMNĚJŠÍ NEŽ VÁNOCE.

JSOU TO NEJVÝZNAMNĚJŠÍ SVÁTKY KŘESŤANSKÉ CÍRKVE. JSOU SPOJENÉ S PAMÁTKOU UMUČENÍ A VZKŘÍŠENÍ KRISTA, JE TO VZPOMÍNKA NA JEHO ZMRTVÝCHVSTÁNÍ. SLOVANSKÝ NÁZEV SVÁTKU VELIKONOCE SE VZTAHUJE NA „VELKOU NOC“, V NÍŽ BYL JEŽÍŠ VZKŘÍŠEN.

SILNOU TRADICI MĚLY JIŽ V DOBĚ PŘEDKŘESŤANSKÉ. PRAPŮVODNĚ TENTO SVÁTEK SOUVISEL SE SVÁTKEM NOMÁDSKÝCH PASTÝŘŮ A BYL SPOJEN S OBĚTOVÁNÍM MLADÝCH ZVÍŘAT, PŘEVÁŽNĚ BERÁNKA. MĚL PRAVDĚPODOBNĚ NÁVAZNOST NA ŽIDOVSKÝ SEDMIDENNÍ SVÁTEK PESACH, KTERÝM SI ŽIDÉ PŘIPOMÍNALI VYSVOBOZENÍ Z EGYPTSKÉHO ZAJETÍ.

VELIKONOCE SE SLAVÍ VŽDY PO JARNÍ ROVNODENNOSTI PRVNÍ NEDĚLI PO JARNÍM ÚPLŇKU. TÍMTO ZPŮSOBEM STANOVENÍ NEDĚLE MŮŽE BÝT MEZI 22. BŘEZNEM A 25. DUBNEM.

CELÉ TOTO OBDOBÍ JE NAPLNĚNO PESTROU PALETOU POHANSKÝCH ZVYKŮ A KŘESŤANSKÝCH TRADIC. JARNÍ PROBOUZENÍ PŘÍRODY PROVÁZELY OD NEPAMĚTI RŮZNÉ MAGICKÉ PRAKTIKY, JEJICHŽ SMYSLEM BYLO ZNOVUVZKŘÍŠENÍ ZIMNÍ PŘÍRODY.

  1. Jak vzniklo slovo VELIKONOCE? (nápovědu najdeš v zeleném pracovním sešitě na str. 34) Najdi v textu alespoň jedno další slovo, které vzniklo stejným způsobem.
  2. Přepiš podtržená slova/slovní spojení (musí být jasné, zda slova píšeme s velkým/malým počátečním písmenem).
  3. Mezi jaká podstatná jména řadíme slovo VELIKONOCE (viz úkol ze zeleného PS, str. 42, cv. 5). Které další slovo z textu mezi ně patří?
  4. Napiš pět přídavných jmen, která tě napadnou ve spojení se slovem VELIKONOCE, urči jejich druh a vzor.
  5. Napiš pět podstatných jmen, která tě napadnou ve spojení se slovem VELIKONOCE, urči jejich vzor.
  6. Napiš pět sloves, která tě napadnou ve spojení se slovem VELIKONOCE. Jedno z nich si vyber a napiš ho v 2. osobě jednotného čísla
  • způsob oznamovací, čas minulý
  • způsob oznamovací, čas budoucí
  • způsob rozkazovací
  • způsob podmiňovací
  1. VELIKONOCE JSOU POHYBLIVÝ SVÁTEK.
  • Vypiš přísudek a napiš, o jaký druh přísudku se jedná.
  • Jak rozumíš této větě, proč je to pohyblivý svátek?
  1. Vytvoř ze slova VELIKONOCE alespoň deset nových slov (slovo musí mít alespoň dvě písmena, může se jednat o jakýkoliv slovní druh a můžeš přidávat háčky a čárky)
  2. Vysvětli tyto pranostiky:

Je-li Zelený čtvrtek bílý, tak je léto teplé.

Když na Velký pátek hřmí, na poli se urodí.

Prší-li na Bílou sobotu, bude v létě nouze o vodu.

  1. Úkol do slohu: S Velikonocemi se pojí mnoho tradic a zvyků (pletení pomlázky, barvení vajíček, pečení beránka, jarní výzdoba, jídlo …) Vyber si cokoli a vytvoř pracovní postup (návod). Můžeš ho napsat, ale můžeš vytvořit komiks, prezentaci, video, text se může rýmovat…… Vždy ale postupuj podle osnovy.

Osnova:

1. Co budu vyrábět

  1. Co k tomu budu potřebovat
  2. Vlastní pracovní postup (jak jdou jednotlivé kroky za sebou)
  3. Závěr

 

Doufám, že vše zvládáte, a přeji vám hezké prožití velikonočních svátků, Filarová A.