«

»

Cena inspirace Světové školy pro ZŠ Fryčovice

Cena_Inspirace_Svetove_skoly_2022_tisk-93 Cena_Inspirace_Svetove_skoly_2022_tisk-70 Cena_Inspirace_Svetove_skoly_2022_tisk-68 Cena_Inspirace_Svetove_skoly_2022_tisk-16 Cena_Inspirace_Svetove_skoly_2022_tisk-3   

    Na konci října jsme se dozvěděli, že jsme byli vybráni  k udělení prestižního ocenění Cena inspirace Světové školy. Byla to pro nás velká pocta a měli jsme všichni radost! V projektu jsme zapojeni od roku 2017. Titulem Světová škola se v současné době pyšní 115 českých mateřských, základních a středních škol. Podle manažerky tohoto projektu Barbory Málkové jsme oceněni získali, protože se intenzivně zajímáme o dění ve světě a pořádáme projekty, které na globální témata reagují a jsou inspirativním příkladem dobré praxe pro celou řadu dalších škol. 

    V pátek 11. listopadu jsme se sešli  v důstojném a reprezentativním prostředí Frýdlantského salónku Senátu Parlamentu ČR. Samotné prostředí bylo velmi příjemné. Celkem bylo oceněno 9 škol. Za každou školu byli vyslání 4 žáci z týmu  Světové školy se svým učitelem. Na slavnostním setkání jsme potkali děti a studenty z různých míst republiky. Naše škola byla oceněna jako čtvrtá. I když děti měly trochu trému, perfektně zvládly odpovídat na otázky moderátorky Jany Peroutkové a užívaly si okamžik předání  ocenění z řad senátorů, zástupců z projektů Varianty a Arpok, Ministerstva školství  a zahraničních věcí. Součástí programu udílení Ceny inspirace byl projev ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka a debata s názvem Pomáháme doma i ve světě. Jejími panelisty byli mladí inspirativní lidé, kteří se aktivně zabývají globálními problémy. Naše děti si mezi sebou šeptaly, že mnohé věci, o kterým hovořili také  ve škole děláme, nebo je znají.  

    Celé 2 hodiny byly dojemné a myslím, že ve Fryčovicích  můžeme být hrdí na naše učitele, asistenty, jak své žáky vedou.  Z debaty vyplynulo, že  mnohé příklady projektů,  aktivit  přijdou  našim dětem jako samozřejmost a nedílnou součástí výuky. 

  Pro mne jako koordinátorku Světové školy je důležité, že  to mnohé děti  baví a mají motivaci do dalších kampaní a projektů!

Martina Holíková

 

Zážitky dětí ze sedmé třídy:

Celou akci jsme si krásně užili. Cesta Regiojetem byla skvělá, večer jsme se ubytovali v hostelu a připravovali se na otázky, které nám moderátorka poslala. Po ukončení programu jsme si prohlédli  hlavní památky Prahy, naobědvali se v Mcdonaldu                a  odpoledne jsme   jeli zpátky. 

Veronika Žabenská

Do Senátu jsme přišli mezi prvními. Museli jsme projít rámem a čekali jsme, jestli nám něco nezabaví. Naštěstí jsme prošli a  mohli si sednou do druhé  řady. Při předání ocenění jsem držela mikrofon a  jako první odpovídala na otázku  moderátorky. Moderátorka byla moc milá.

Gabriela Pilárová

Byli jsme čtvrtí v pořadí a netrpělivě čekali, kdy máme nastoupit. Cena byla moc krásná a taky jsme dostali i diplom.  Bohužel už mi  moderátorka  nestihla položit otázku.

Jan Peška

V Senátu jsem byl poprvé a měl jsem  trochu trému. Bylo to tam krásné. Byl to pro mě  velký zážitek. Senátory jsem neznal, ale moderátorku Události Janu Peroutkovou jsem znal. Líbilo se mi, že  s námi dělali i rozhovor do novin.

Štěpán Štefek

Kde se o nás psalo:

https://www.clovekvtisni.cz/deviti-skolam-jsme-predali-ceny-inspirace-svetove-skoly-9671gp

https://www.svetovaskola.cz/novinky/857-

https://www.svetovaskola.cz/pribehy-svetovych-skol/19-martina-holikova-deti-si-zkusi-ze-skola-neni-jen-o-znamkach-pribeh-k-cene-inspirace-roku-2022-zs-frycovice-okres-frydek-mistek

https://www.svetovaskola.cz/svetove-skoly-podle-kraju/175

tempImageNDBXwy

tempImageAQwU7T tempImageCgM5el   tempImageFFL4Fh tempImageVt6Dv0