«

»

Jak se připravit na přijímací zkoušky

Víte, jaké skóre z přijímačkových testů máte?

Doporučuji vytisknout si test, který jste ještě nedělali, vzít si k ruce stopky a v jednom zápřahu udělat celý test (70 min na matematiku, 60 min na ČJ), popř.  zkusit si přijímačky nanečisto, ať to zjistíte a máte černé na bílé, abyste věděli, jak na tom jste.
Po uplynutí času nekompromisně odložte pero a test si vyhodnoťte a spočítejte body. Někdo si možná myslí, že bude mít v pohodě kolem 40 bodů a najednou zjistí, že má jen 32! To je ale překvapení.
Tedy prosím, vyzkoušejte si takhle oba testy v jednom „zápřahu“, ať nežijete v nějaké falešné iluzi. Reálný výsledek vás může dost překvapit – někoho v dobrém, ale většinou to bohužel bývám překvapení nemilé.

 

Jak se připravit k přijímacím zkouškám?

   1.  Zjistěte si včas, kolik toho umíte a co všechno ještě neumíte.

V první řadě je důležité ujasnit si, co je k samotné zkoušce skutečně potřebné. To vyplývá především z požadavků školy, pro kterou jste se rozhodli. Stejně tak je důležité udělat si „pořádek“ ve svých vědomostech, zmapovat své silné a slabé stránky. Dobrým ukazatelem „dostatečnosti“ vašich vědomostí mohou být ukázky přijímacích zkoušek z minulých let nebo porovnávací testy.

  1. Udělejte si plán přípravy a průběžně kontrolujte jeho dodržování.

Vypracujte si plán přípravy: u každého tématu si stanovte, od kdy do kdy se jím budete zabývat. Je lépe začínat těmi tématy, která vám jdou nejméně nebo kde máte největší mezery. Ujasněte si také způsob ověřování svých znalostí, nezapomeňte si vyhradit čas na opakování.

  1. Vyberte si nejvhodnější učební materiály.

Rozhodně se vyplatí při přípravě kombinovat různé informační zdroje: učebnice, sešity, ukázky přijímacích zkoušek, různé druhy cvičných a porovnávacích testů, internetové kurzy, srovnávací zkoušky, přijímačky nanečisto a další.

  1. Připravujte se systematicky, učte se efektivně.

Když vaše příprava nebude mít systém, ztratíte učením spoustu času zbytečně. Udržet v přípravě řád vám může pomoci dobrá učebnice, návštěva kurzů, rodiče, domácí učitel. Dobrým pomocníkem jsou i internetové kurzy, ve kterých stále víte, kolik jste toho již zvládli a co ještě zbývá, pokrok se snadno kontroluje a navíc si sami určujete tempo přípravy. S učením to nepřehánějte, učte se raději častěji po menších částech.

  1. Průběžně si ověřujte, co jste se již naučili.

Budete-li v průběhu studia zjišťovat, co umíte a co ještě ne, budete klidnější a zároveň si dokážete efektivně rozvrhnout síly i čas.

  1. Natrénujte si zkouškovou situaci.

Častou příčinou selhání u zkoušek bývá tréma a nervozita. Proto je dobré zúčastnit se cvičných zkoušek. Díky těmto „přijímačkám nanečisto“ si otestujete své znalosti a vědomosti a zároveň si vyzkoušíte, jak na vás působí cizí prostředí a vypjatá atmosféra. To pak může být v momentu, kdy o přijetí či nepřijetí rozhodují jen desetiny bodu, podstatnou výhodou.

                                                                                                          (www.atlasskolstvi.cz)

Nezapomeňte, že máte možnost navštěvovat přípravné kurzy na přijímací zkoušky, které nabízí velká řada středních škol.

Znáte přijímačkové jednohubky?

Přípravu na přijímačky už nyní v lednu řeší skoro všichni. Proto si myslím, že by se vám mohla hodit krátká videa z dílny TO dáš!, nazvaná „přijímačkové jednohubky“.

Podívejte se zde:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLvTQ798l781-gUzaeAI1gAQGyanFZhg-3

Matematické chytáky u přijímaček?

Podívejte se na čtyři největší chytáky z matematiky, na které můžete u přijímaček narazit.
Více info zde: https://www.to-das.cz/nejvetsi-chytaky-z-matiky/

Zdroj: Newsletter č.8:  Kam po devítce