«

»

Exkurze do Světa techniky a na vyhlídkovou věž Nové radnice

Pro všechny žáky čtvrtého a pátého ročníku byl připraven zážitkový výlet do Světa techniky v Dolní oblasti Vítkovic a Nové radnice.
Naši žáci nejdříve navštívili výukový program Barvy, světlo a stín a Objevování energie. Poté je čekala prohlídka expozice Světa techniky a také unikátní 3D kino s obřím plátnem, kde jsme měli možnost zhlédnout zajímavý dokument Cesta do vesmíru. Někteří odvážlivci si mohli vyzkoušet pokusy v Divadle vědy. Potrhlý vědec prof. Hugo Křemík ve své laboratoři zkoušel efektivní pokusy s ohněm a někteří mu nebojácně asistovali.
Pak už nás čekala prohlídka areálu. Každá expozice nutila žáky se zamyslet nad věcmi všedního dne – nad tím, jaký má vztah člověk k okolnímu světu a k jeho dosavadnímu i budoucímu vývoji. Dětem bylo ukázáno, jak mohou moderní technologie např. v lékařství prodlužovat nebo zkvalitňovat lidský život, jakým způsobem by se mělo lidstvo naučit chápat svět přírody kolem sebe a popř. jak se pokusit s tímto světem žít v souladu.
Vybrané exponáty byly interaktivní, děti si mohly naprostou většinu exponátů osahat nebo vyzkoušet. Návštěva Světa techniky byla pro děti velikým přínosem, obohatily a upevnily si své teoretické znalosti hlavně z přírodovědných oborů. A závěr výletu jsme navštívili vyhlídkovou věž Nové radnice. Je unikátní, protože má a nejvyšší radniční vyhlídkovou věž – celkem 85,6 m. Z vyhlídkové terasy ve výšce 73 m jsme měli neuvěřitelný rozhled až k horám Beskyd a Jeseníků, na Opavsko, do blízkého Polska…
Výlet se dětem moc líbil a už se těší na další akci!