«

»

Edison podruhé aneb zahraniční studenti na škole

 

   Přelom února a března byl na naší škole mezinárodním týdnem. V rámci projektu Edison jsme přivítali pět mladých studentek z různých koutů naší planety, od Indonésie,  Brazílie až po Rusko, Ukrajinu a Gruzii. I když to byl nejchladnější týden v roce, ve škole panovala výborná atmosféra, vřelé a přátelské vztahy s cizinci to neochladilo.  Syarova, Isabela,  Linara,  Natalya a Tamar  se  staly nejoblíbenějšími osobami naší školy. Svým poutavým vyprávěním a zajímavými prezentacemi navštěvovaly vyučování žáků 1. a 2. stupně.  Představovaly nejen sebe, ale i svou zemi, její zajímavosti, tance, tradice a způsob života. Do naší školy tak přinesly kus svého světa a své kultury, vytvořily jedinečnou atmosféru a  žákům umožnily neopakovatelné zážitky. Každý den byl navíc obohacený různými  workshopy, při kterých si nadšené děti  mohly společně uvařit a ochutnat tradiční pokrmy nebo  společně zatancovat salsu, napsat si své jméno v gruzínské abecedě či azbuce. Děti se do hodin těšily a o workshopy byl velký zájem. Veškerá komunikace a aktivity proběhly v anglickém jazyce. Žáci ze starších ročníků byli zdatnými tlumočníky pro mladší kamarády. Určitě je hřál pocit, když k nim mladší žáci vzhlíželi s obdivem. Jiní si zase poprvé v praxi vyzkoušeli, jak skvělý je pocit, když se člověk domluví s cizinkou. Aniž by si to uvědomovali, angličtinu si procvičovali o přestávkách, na obědě, při sportovních aktivitách.   V úterý jsme  s panem starostou Volným uspořádali výlet do obory s jelenci, která byla pro naše hosty nezapomenutelným zážitkem. Studentky si prohlídku obory velice užily.

   V pátek dopoledne proběhla v divadle školy rozlučková akce nazvaná „Mezinárodní trh“. Všichni žáci si mohli během dopoledne naposledy připomenout zajímavé informace z daných zemí, podívat se na předměty pro ně typické, prohlédnout si místní měnu, ověřit si svou zručnost při manipulaci s tradičním  indonéským hudebním nástrojem nebo si nechat napsat jméno se vzkazem v různých jazycích. Týdenní program Edison jsme ukončili akcí pro veřejnost, kterou pomáhali uspořádat naši žáci z projektu Světová škola. Stali se pomocníky zahraničních studentů. Rodičům, hostům a hostitelským rodinám společně prezentovali tradiční zvyklosti. Každá zahraniční studentka si připravila malou aktivitu. Isabela učila tancovat brazilský tanec,  Tamar se snažila naučit gruzínsky počítat, Linara zazpívala známou ruskou píseň Kaťuša, Syarova předvedla indonéský popěvek s doprovodem  a  Natalya krásně zazpívala ukrajinskou   národní píseň. Společné odpoledne bylo ukončeno závěrečným rozloučením  a předáním dárků studentkám.   Velké poděkování patří hostitelským rodinám – rodině Žižkové, Bezručové, Laníkové, Savenko. Tyto rodiny měly jedinečnou možnost poznat zahraniční studentky ještě lépe. Moc jim děkujeme za to, že i díky nim mohl tento projekt na naší škole proběhnout. Věříme, že pobyt stážistek  jim přinesl nezapomenutelné zážitky a že díky svojí účasti  s nimi strávili příjemný týden.

    Celkově lze projekt Edison hodnotit  kladně. Byl to týden velkých zážitků a emocí. Někteří žáci si uvědomili, že angličtina je opravdu důležitým  jazykem, bez kterého se neobejdeme. Jiní pochopili, že dobrá kamarádka může být  z Gruzie, Ruska   nebo  i muslimka. Nezáleží odkud jsme, ale jak se budeme k sobě chovat  a tolerovat se.  Je jen na každém z nás, kolik z toho zůstane v našich  vzpomínkách a srdcích. Děkujeme Linaře, Isabele, Tamar, Syarave a Natalyi za krásný  společný týden !

                                                                                                                  Mgr. Martina Holíková

foto zde