«

»

Exkurze na Hukvaldy očima žáků 3. ročníku

Ve středu 16. 5. jsem přišel do školy a čekal jsem na ostatní. Byl jsem hodně natěšený. Vzal jsem si i fotoaparát. A konečně jsme vyrazili na autobusovou zastávku. Autobus hned přijel a už jsme jeli na Hukvaldy. Vystoupili jsme a šli jsme hned do obory. Nafotil jsem si daňky.  Šli jsme dál a došli jsme až na hrad. Měli jsme prohlídku a já se bohužel bojím výšek, tak jsem si hradby hradu neužil. Pak jsme šli do domu Leoše Janáčka. Bylo to hezky zachovalé. Měl tam i harmonium. Mohli jsme jít do obchodu. Koupil jsem si nanuk a pití. Přijel pro nás autobus a zavezl nás domů. Děkuji všem, ale nejvíc děkuji obecnímu úřadu, nebo kdyby nevypli elektřinu, tak nejedeme nikam a místo toho bychom se učili. A ještě jednou děkuji.

16. 5. nešla ve Fryčovicích na chvíli elektřina. Proto jsme jeli do Hukvald. Byli jsme v oboře časně ráno a viděli jsme daňky. Dále jsme pokračovali asi po 28 minutách (přibližně). Došli jsme k lišce Bystroušce. Pokračovali jsme na hrad. Když jsme odešli z hradu, šli jsme do domu Leoše Janáčka. Ještě k té cestě autobusem. Jeli jsme okolo hukvaldské školy. Měli jsme několik zastávek, ale dorazili jsme v pohodě. A zase zpět k Janáčkovu domu. Bylo to tam hezké a pán nám řekl o Janáčkovi i jeho domě trochu víc, než jsme věděli. Ale věděli jsme, aspoň podle mne, to, co nám pán řekl. Potom, když jsme si všechno poslechli a prohlédli, šli jsme si něco nakoupit. Já s paní učitelkou a spolužáky. Někdo si šel s paní asistentkou koupit cínové vojáčky (rytíře). Ale víc dětí si šlo koupit různé jídlo (sladkosti) a nápoje. Pak jsme šli na autobusovou zastávku. Když autobus přijel, tak jsme všichni nastoupili. Cestou zpátky svítilo slunce. Tento výlet jsem si užil. Děkuji paní učitelce za krásný výlet.

Tentokrát jsme jeli do Hukvald. Jeli jsme autobusem jako vždycky. Fotili jsme se a dokonce jsme viděli i daňky. Byli jsme na hradě, kde byl krásný výhled. Byli jsme v hladomorně, ale pak jsme zjistili, že to hladomorny nejsou. Byly to sklepy, kde byla uschovávána potrava. Zjistili jsme, že tam byly i kanceláře. Viděl jsem i studnu. Byli jsme v domě Leoše Janáčka, kde byl pán, který nám všechno o Leoši Janáčkovi povyprávěl. Bylo tam i dokonce staré harmonium. A koupil jsem si cínového vojáčka.

Školní exkurze byla velmi dobrá. Navzdory velkému kopci byl výhled z hradu opravdu velký. Z hradu jsem viděl daňka. V hradu to bylo pozoruhodné. V úschovárně na jídlo bylo vlhko. A o kousek dál byly temná místnost. Všichni si mysleli, že lednice je hladomorna a že vedle byly mříže, na to přišel (hlavně že jsou zamčené) Honza. Až když nám paní učitelka přečetla jeden spis, jsme věděli, že hladomorna je lednice, že otvor uprostřed zřícenin je nádrž pro užitkovou vodu, když do ní naprší. Z hradeb byl krásný rozhled. Pak jsme šli do domu Leoše Janáčka. Pan průvodce nám ukázal harmonium. Byly tam i jiné věci. Bylo to hezké. Pak jsme šli nakupovat. Děti si mohly vybrat, jestli půjdou kupovat bronzové panáčky nebo jídlo. Většina dětí si vybrala jídlo. Jen čtyři včetně mne si vybrali panáčky. Pak jsme šli na autobusovou zastávku. Vrátili jsme se ke škole, ale někteří se odpojili cestou.

Jeli jsme autobusem se školou na Hukvaldy. Líbilo se mi, jak jsme byli na hradě. Viděli jsme spoustu zajímavých věcí – lišku Bystroušku, daňky a tak dále. Jak jsme šli z hradu, byli jsme u Leoše Janáčka. Byl tam jeden pán, který nám vyprávěl o Leoši Janáčkovi. Ukazoval nám kuchyň, ložnici, obývák a jeho postel. Od Leoše Janáčka jsme šli do obchodu. Koupil jsem si tam nanuk, vojáčka, čtyři žvýkačky a stříkačku do pusy. A nakonec pro nás přijel autobus a jeli jsme zpátky do Fryčovic.

Nejvíce se mi líbil hrad, obora a dům Leoše Janáčka. V oboře se mi líbila liška Bystrouška. A zvířata daňci, hladomorny v hradě a sklep na jídlo. Ještě se mi líbil kostel. Potom se mi líbilo, jak jsem vyšel na vrchol hradu a taky příroda. Viděl jsem hradby. Pak jsme šli do Janáčkova domu, kde byla kuchyň, obývák a místnost, kde měl noty a pracoviště. Potom jsme šli do obchodu, kde jsme nakupovali. Byly tam dva obchody – jeden s panáčky a druhý s jídlem, pitím, a tak jsem si nakoupil. Potom jsme jeli na zastávku u, Konečných. Někteří šli domů, někteří ke škole, někteří do družiny a jiní čekali na doprovod. Byl to dobrý výlet, zatím to byl nejlepší výlet.

Líbilo se mi, jak jsem koupila voňavou, krásnou svíčku pro maminku. Byl krásný i Leoš Janáček. Byl to zábavný a hezký výlet na celém světě.

Líbilo se mi, jak jsme viděli daňky. Mohli jsme vidět i muflony, ale nepoštěstilo se nám. Byli jsme na hradě, v domě Leoše Janáčka a v obchodě. Povídal jsem si s kamarády a neučili jsme se. Hodně jsem si to užil! A pobavil se!

Ráno jsme šli k zastávce a potom jsme jeli autobusem. Přijeli jsme na Hukvaldy. Šli jsme se podívat na lišku Bystroušku. Moc se mi líbila. A pak jsme šli na hrad. Tam se mi líbil drak a pavouk. Když jsme se vraceli, zastavili jsme se u Památníku Leoše Janáčka. Líbily se mi i ty noty, které tam byly. Moc se mi líbil výlet na Hukvaldy. Děkuji škole i naší paní učitelce za krásný výlet.