«

»

Přírodopis jinak aneb s odborníkem v terénu

V pátek 11.5.2018  k nám zavítal pan Mgr. Evžen Tošenovskéhý, Ph.D. z Univerzity Palackého v Olomouci, kde působí v Centru popularizace vědy Přírodovědecké fakulty, dále působí v České společnosti ornitologické a v České společnosti pro ochranu netopýrů.

Pro žáky sedmé třídy byl přípraven dvouhodinový terénní výukový program. Hlavním tématem byli ptáci, ale žáci se dozvěděli i řadu informací z dalších oblastí zoologie. Hned v úvodu nám jako zdroj informací posloužil nalezený uhynulý krtek. Dále jsme pokračovali v natažení speciální sítě pro odchyt ptáků a lákali jsme je pomocí ptačích hlasů z přehrávače. Než se nám do sítě zachytil první jedinec, dostali žáci „ptačí plyšáky“, kteří vydávali typické hlasové projevy daných druhů  a žáci je měli poznat. Následoval vždy krátký komentář o ekologii a etologii jednotlivých ptáků. Zabruslili jsme také do oblasti ochrany a významu ptáků. Přestože výuka byla uskutečněna v pozdějších dopoledních hodinách, podařilo se nám chytit 2 ptačí  zástupce a žáci tak měli jedinečnou možnost si je zblízka prohlédnout a ještě se o nich dozvědět mnoho informací. Nechali jsme si přivézt také několik rozložených ptačích budek, které kluci hned další týden v Technickém semináři sestavili.

IMG_5055§

Tímto děkujeme panu Tošenovskému za čas, který s námi strávil a hlavně za odborné znalosti i zájmové informace, kterými naše žáky obohatil. Budeme se těšit na jeho další výukovou přednášku v příštím školním roce.

foto zde

 

Odkazy:

https://www.prf.upol.cz/katedry-a-zarizeni/popularizacni-centrum/

http://www.birdlife.cz/

http://www.ceson.org/kontakty.php

http://www.rorysi.cz/rorysi/rorysiskoly/