«

»

Projektové dopoledne

Ve středu 3.4. proběhl na škole tematický den organizovaný společností ARPOK z Olomouce.
Oba  programy byly pro děti vybrány v rámci začleňování globálních témat do výuky. Cílem je žáky  přimět     k zamyšlení   nad        rozvojem   a  vylepšení světa. Chceme podpořit    cesty  k porozumění globálním souvislostem současného světa a odpovědnosti každého z nás za kvalitu života nejen v našem okolí.
Žáci prvního stupně měli program nazvaný Den čokolády. V rámci tematického celku se dozvěděli, odkud pochází čokoláda, jak a kde se pěstuje. Hledali odpovědi na otázky:   Co se skrývá pod pojmem pravá čokoláda? Co je to férový obchod?  Samozřejmě si čokoládu také uvařili a ochutnali. Někteří možná byli zklamaní, že pravá čokoláda není tak sladká, jak jsou zvyklí.
Pro žáky druhého stupně byl připraven program na téma Udržitelná móda. Lektoři  žákům vysvětlili, jak funguje současný módní průmysl, jeho vliv na životní prostředí a také možnosti levné výroby pro velké řetězce. Zamýšleli se  také nad  podstatou módy. Společně  diskutovali o  módních trendech. V posledním bloku se dozvěděli o různých způsobech využití starého nebo malého  oblečení.  Praktickou ukázkou  byla  výroba doplňků ze starých triček.
Děti si uvědomily propojenost spotřebního chování v jednom místě a jeho možných důsledků na místě jiném a program si užily!