«

»

Zeměpis 6. třída, 18.-22.5.2020

Nejprve několik důležitých informací a pokynů:

  1. Sledujte termíny odevzdání kontrolních úkolů a dodržujte je!
  2. Kontrolní úkoly posílejte na email: foltova.renata@zsfrycovice.cz
  3. Vždy čekejte na mou zpětnou vazbu! Většinou je – Splněno – a nebo vám píši, což někteří již zaznamenali, co je třeba ke splnění úkolu dodělat. Samozřejmě v termínu.
  4. Sešity se budou později kontrolovat.
  5. Pokud se vám něco nedaří pustit apod., samozřejmě mě mailem kontaktujte.

Minulý týden jste si prostudovali prezentaci a udělali zápis do sešitu s tématem pedosféra. A abychom  trochu zpestřili zeměpis a odpočinuli jste si od množství textů a prezentací, tak si tento týden uděláte pokus. Je velmi jednoduchý a jistě vás bude bavit. Moc věcí k tomu nebudete potřebovat, všechno máte doma, možná až na půdu…a to nemyslím tu pod střechou 🙂 

POKUS – Vlastnosti půdy.

Vezměte dva  vzorky půdy – např. ze zahrady, z louky, lesa apod. Doma půdu rozprostřete na noviny – karton – plastový tácek, nádobka např. i od zmrzliny, tvarohu – misku – talíř   a nechejte zcela vysušit (druhý den bude jistě už suchá), poté na váze odvažte vždy 50g půdy. a Dále budete potřebovat: stopky, sítko s malými oky, nádobku na odměřování tekutin (odměrná nádobka), k tomu si můžete pomoci plastovým kelímkem od jogurtu apod. – něco jako my máme ve škole kádinku a odměř 100-200 ml vody, a nakonec vaše ruce a oči. 

Vytvořte si tabulku – což je vlastně záznamový arch dle předlohy (viz. odkaz níže) a vyplňte ji na základě vašeho pozorování: Vždy popiš svými slovy, neboj se toho:)

Vlastnosti půdy – tabulka

Další pokyny jsou napsané přímo v tabulce(v odkaze) – Vlastnosti půdy. Můžeš si ji klidně stáhnout do PC a rovnou vyplnit nebo udělat do sešitu, ale pak nemusíte opisovat doslova ty pokyny v tabulce. Buď je zkraťte nebo tam napište jen to číslo.

Pozn. pokud byste doma neměli sítko, lze na misku kuchyňskou papírovou utěrku nebo dvojitý papírový ubrousek, kapesníček a dobře např. gumičkou upevnit. Pak ale musíš postupovat – lít vodu opatrněji, aby se ti to neprotrhlo a bude to trvat déle.

Nakonec pod tabulku napište ZÁVĚR: cca 10 vět – Podívejte se do tabulky a porovnejte oba vzorky půdy a napište k čemu jste došli, co vidíte…rozdíly, popř. co bylo stejné, jestli vás něco překvapilo nebo jste to třeba čekali…apod. JEDNODUŠE NAPIŠTE, CO JSTE VYBÁDALI 🙂 

A nyní mi pošli ke kontrole do soboty 23.5.2020

A hotovo 🙂