«

»

Světová škola v letošním školním roce

 

IMG_6844

   V loňském školním roce jsme neuspořádali žádnou velkou akci, proto se děti z týmu rozhodly, že v letošním školním roce budou aktivní a uspořádají projekty 3. Inspiraci jsme načerpali na začátku září v Olomouci na setkání Světových škol. Na konferenci byla cítit energie a nadšení dětí udělat něco malého, ale dobrého. Heslem setkání bylo: „Škola má nejen vzdělávat, ale i vychovávat. Děti bychom měli vést k solidaritě!“ Minitým zaujalo několik dobročinných projektů. Během dopoledne jsme podrobně naplánovali první dvě aktivity.

IMG_6841 (2) IMG_6847

   První projekt proběhne od 22. listopadu do 1. prosince. Jde o  známou celorepublikovou sbírku Krabice od bot. Nadace vyvěsí seznam dárků, které si přejí děti ve znevýhodněných rodinách. Náš tým dětí Světové školy si ze seznamu vybere dárky, které se budeme snažit nasbírat. Seznam  přání  vyvěsíme na stránkách, ale mohou se sbírat i jiné  maličkosti,  které  se dají potřebným rodinám. Občané, žáci mohou nosit v krabici od bot drobnosti, které by udělaly radost i jim. Do krabice se hodí hračky, školní a výtvarné potřeby, kosmetika, doplňky, vše  v   bezvadném  stavu. Na  krabici  se  napíše  cedulka pro koho je dárek určený, pohlaví  a věk. Krabice se dárkově nebalí. To si vezmou na starosti dobrovolníci z týmu pod vedením učitelů. Zabalené krabice se převezou na určené sběrné místo, aby se dostaly ke správnému dítěti.

IMG_6844

 

    Před Vánocemi pravidelně ve škole probíhá akce  Vánoce ve škole. Součástí programu  bude druhý dobročinný projekt nazvaný Dobropečení.  Naši žáci  chtějí  prodejem pečených výtvorů získat finanční prostředky na dobrou věc. Děti nebo i vy můžete přinést upečené dobroty ( sladké  či  slané koláče, buchty,  preclíky…)  do  školy dopoledne  dne 20. prosince   a od  16:30  se  budou  prodávat  za  dobrovolný  příspěvek.  Aby  i  škola  podpořila     „boj“   s jednorázovými odpady, v den Dobropečení, prosíme, aby jste si s sebou přibalili prázdnou krabičku, do které si můžete dávat nakoupené dobroty. Získané peníze pak tým Světové školy zašle vybrané organizaci, kterou si žáci školy sami zvolí v anketě.

Určitě se v obci ještě objeví letáky s upoutávkou na tuto akci.

      Třetí  projekt   je  naplánovaný na  druhé   pololetí. Můžeme    jen   prozradit, že  se  bude    jednat  o dobročinnou akci, při které chceme zapojit všechny generace v fryčovických rodin    a trochu je rozhýbat…

IMG_6845

Budeme rádi, pokud se do týmu přihlásí noví žáci, kteří rádi pomohou s organizací!

Schůzka pro nové zájemce proběhne v úterý 10.10. od 12:20 pro děti 1. stupně, od 13:15 pro děti druhého stupně!

Těšíme se na nové pomocníky!

 Martina Holíková a  Martina Benedikovičová