«

»

Již podruhé jsme otevřeli naši školu kolegům ze spřátelených škol

Naše škola je na konci čtvrtého roku zapojení do projektu „Pomáháme školám k úspěchu“. Spolupráce by měla pokračovat i v následujícím roce.

V rámci tohoto projektu byly vytvořeny lokální učící se skupiny učitelů a ředitelů, kteří se vzájemně podporují v rozvíjení čtenářské a pisatelské gramotnosti u svých žáků. Z této spolupráce vzešla i myšlenka otevřených škol.  A tak se ve středu 28. 2. 2024 sjeli učitelé a ředitelé spřátelených škol k nám do Fryčovic. Účast byla hojná – 18 zástupců ze škol z Bašky, Bohumína, Janovic, Jablunkova a Paskova se mohlo podívat a načerpat novou inspiraci ve dvou vyučovacích hodinách na I. stupni a dvou hodinách na II. stupni naší základní školy.

Ve 3. třídě děti prožily lekci O sovičce a jejích zážitcích ve dne v době, kdy by měla spát. Les je úžasné místo, vstoupit do něj a poznat jeho obyvatelé měli možnost žáci 4. třídy. Zaposlouchat se do tónů ukolébavky a zjistit, jak se vyvíjí vztah milující matky s jejím dítětem, to bylo připraveno v 6. třídě. A tandemovou výuku s tématem holokaust mohli hosté zhlédnout v 9. třídě.  Ve společném odpoledním bloku, který následoval po výborném obědě, zasedli kolegové do lavic místo dětí a sami si jako žáci prožili čtenářskou lekci s názvem D aneb Co se může stát, když se ztratí jedno písmeno?

Ve zpětných vazbách, kterými hosté proběhlou akci hodnotili, jsme se dočetli, že se všem našim kolegům u nás ve škole líbilo. Pozitivně hodnotili způsob práce, oceňovali, že jsou žáci vedeni ke spolupráci a k vyjadřování svých myšlenek a nápadů, že mají možnost rozvíjet také svou pisatelskou fantazii. Všem kolegům, jež si lekce připravili a pro které určitě není lehké svou hodinu otevřít, patří poděkování za odvahu a také za to, že jsme díky nim sklidili „ovace.“

Pro zájemce byla po ukončení ještě zajištěna možnost návštěvy fryčovického Fry Relax centra, kterou někteří z nich využili.

OŠ