«

»

Ozdravný pobyt

Jet na pobyt není na naší škole nic neobvyklého, protože je pořádáme pravidelně již řadu let. Pro všechny zúčastněné je to vždy výborná zkušenost hlavně po stránce osobnostní a sociální. Ovšem 6-ti denní pobyt téměř celého prvního stupně s příspěvkem Státního fondu životního prostředí se konal letos poprvé. (Předchozí dotované pobyty proběhly v roce 2013 a 2015, ty byly ovšem vícedenní).

Získání dotace je podmíněno environmentálním programem, spoluúčastí koordinátora EVVO a také délkou pobytu, což bylo v našem případě dodrženo.

Dne 17. 3. 2019 odjely od ZŠ Fryčovice 2 autobusy plné dětí – 90 žáků 1. stupně, na ozdravný pobyt do hotelu Stará Pošta v Bělé pod Pradědem, místní části Filipovice. Tam strávily 6 dní plné pohody, zábavy a čerstvého vzduchu, neboť většina činností byla situována do venkovního prostředí.

Na hotelu byly děti při první společné aktivitě rozděleny do devíti věkově smíšených skupin – expedic, ve kterých v rámci organizovaných programů, pracovaly téměř po celou dobu. Vymyslely si svá pojmenování, svůj pokřik a nutno podotknout, že mnohé z nich byly velmi originální.

Pro žáky byl připraven bohatý program zaměřený na ekologickou tematiku – po celou dobu pobytu se žáci hravou formou seznamovali se základními životními podmínkami – světlo, vzduch, půda, voda, lidské aktivity X příroda.

Zajištěn byl i celodenní výlet – výlet do Muzea papíru ve Velkých Losinách, kde si ve workshopu mohli také výrobu ručního papíru vyzkoušet a mnohé žáky tato aktivita velice nadchla. Z dalších akcí, které žáci zažili, byla velice poutavá přednáška myslivce. Žáci si také užili koupání v hotelovém bazénu, dvou diskoték, venkovních sportovních aktivit a vycházek po okolí spojených se stavěním domečků pro skřítky.

Musím pochválit rovněž zázemí hotelu Stará Pošta, který se o žáky a jejich doprovod staral velice pečlivě, žádný požadavek nebyl problémem. Ubytování na pokojích s televizí byla již „třešničkou na dortu“.

Pobyt byl realizován s přispěním Státního fondu životního prostředí.

12

Všem těm, kteří se jakkoli do přípravy či realizaci pobytu zapojili, velice děkuji.

foto zde