«

»

Akademie

Nejprve si připomeňme trošičku z historie vzniku naší základní školy.

Fryčovice leží po obou stranách řeky Ondřejnice při středověké komunikaci spojující Hukvaldy s Brušperkem a Ostravou. Patří k nejstarším osídlením hukvaldského panství. Do školy se původně chodilo do Brušperku. Vlastní škola byla zřízena po zavedení lokálního farního úřadu roku 1775. Od roku 1870 se začalo vyučovat v nové budově školy (nynější obecní byty). Tato školní budova sloužila až do roku 1987, kdy se otevřela první etapa nynější nové školy.

Výstavba nové panelové školy byla zahájena na podzim roku 1984. Slavnostní otevření proběhlo 30. 10. 1987 a 4. 1. 1988 se zde začali učit žáci druhého stupně. Ve školním roce 1992/1993 byla uvedena do provozu druhá část školního areálu. Ve staré budově zůstaly 1. a 2. ročníky, učebna pro výuku technických prací, školní družina a kuchyň. Jídlo se převáželo do nové budovy, kde byla zřízena výdejna obědů a jídelna. Tím se odstranilo náročné převádění dětí k obědu. V únoru 1995 byla uvedena do provozu poslední část školní budovy a tím pádem byl areál nové školy na delší čas kompletní.

Budova ZŠ prošla v roce 2007 nákladnou rekonstrukcí. Byla vyměněna okna, byl zateplen obvodový plášť, došlo k úpravám v kotelně. Hlavním důvodem rekonstrukce byla úspora energií a sjednocení a vylepšení fasády budovy školy, která se stavěla ve třech etapách. Škola získala nový veselejší kabát.

A právě u příležitosti 35 let od otevření první části školy se ve čtvrtek 23. března uskutečnila Akademie s názvem „Jak ten čas letí.“ Programem provázeli žákyně 5. třídy a žák 9. třídy, kteří vtipně glosovali a uváděli jednotlivá vystoupení žáků. Jak už napovídá samotný název, vystoupení byla pojata jako vzpomínky na důležité společenské, kulturní a sportovní události posledních 35 let.

Některé třídy zavzpomínaly svými hudebními a tanečními scénkami na známé písně, muzikály, pohádky či filmy. Jiné vystoupením připomněly sportovní úspěchy fotbalistů či hokejistů, nechyběla ani vystoupení sportovních kroužků či vzpomínka na spartakiádu. Z období posledních let jsme si připomněli vyučování zasažené covidem. Své taneční číslo předvedli i deváťáci, kteří se tak originálním způsobem loučí se základní školou.

V závěru akademie si účinkující připravili i malé překvapení pro paní ředitelku, když vzpomněli rok 1999 a její nástup do funkce ředitelky základní školy a ocenili tak její dlouholetou práci. Akademii ukončila závěrečná píseň Děti ráje, kterou se s diváky rozloučili všichni účinkující žáci.

Program upoutal svou nápaditostí a pestrostí, bylo vidět, že děti vystupování baví a užívají si ho. Největší odměnou byl bohatý potlesk hostů v sále a množství zpráv s pochvalou či poděkováním, které záhy přicházely. Akademie se vždy setkává s velkým ohlasem a nejinak tomu bylo i tentokrát.

Zde přikládáme také ohlasy některých rodičů:

Z mého pohledu byla vystoupení školní akademie velmi pěkné, povedené a zábavné. Myslím si, že se všichni bavili. Děti byly ze svých výkonů nadšené, rodiče pyšní a to je důležité. Po vystoupení jsem slyšela jen samou chválu a žádné negativní názory. Tudíž hodnotím školní akademii jako krásně prožité odpoledne. 🙂

Malinovská

Chtěl bych touto cestou poděkovat za nádhernou školní akademii při příležitosti 35. výročí otevření naší nové základní školy.

Jako hrdý otec jsem se těšil hlavně na vystoupení svého syna a jeho spolužáků. Nicméně od příchodu do kulturního sálu jsem byl velmi příjemně šokován „až po střechu naplněným hledištěm“. Již začátek programu a putování v čase ve mně navodilo vzpomínku, kdy jsme se na začátku roku 1988 stěhovali s naší třídou do tehdy otvírané nové školy. Celý program byl nádherný, děti úžasné a bylo vidět, že si své vystoupení na prknech, co znamenají svět, před svými nejbližšími užívají.

Ing. Tomáš Strnadel

Chtěli jsme moc poděkovat za dnešní zážitek z akademie. Vystoupení předčilo moje očekávání. Krásně a vkusně sestavené a všichni vystupující byly skvělí. Opravdu nádherný zážitek, i slzička dojetí mi ukápla 🙂

Mockrát děkujeme a těšíme se na další akce. 

Gaubovi

Jste úžasní!

Byl to krásný zážitek. Konkrétně číslo s prvňáčky bylo moc milé a troufnu si říct, že i po umělecké stránce velmi vydařené. Klobouk nebo „buřinku“ dolů. 🙂 Za každým číslem šlo vidět moc práce. Energie dětí a všech, kteří s dětmi nacvičovali a podíleli se na přípravě, se promítla i do sálu.

Musím zmínit i negativum, ale to nesouvisí s akademií, a to je malý prostor na takovou velkolepou akci.

Patří Vám velké poděkování!

Děkuji, maminka Ondráška a Žanetky

Chtěla  bych Vám touto cestou moc poděkovat za úžasný zážitek. Čas, který  jste věnovali nácviku, se rozhodně vyplatil. Vystoupeni, které  děti  předvedly, bylo něco úžasného opravdu moc!!! Nečekala jsem, že  vystoupení  bude tak krásné. Ukáplo mi několik  slz. Všechny  děti se moc snažily a byly opravdu sehrané.  Ještě jednou moc děkuji všem učitelům za čas, který  dětem  věnujete.

Strakošová

Chtěla bych Vám i celému sboru, co jste nacvičovali se třídami, smeknout hlubokou poklonu za úžasná vystoupení.💐❤️

foto zde