«

»

Digitalizace přijímacího řízení na střední školy

Poslanci napříč politickým spektrem schválili v prvním čtení poslanecký návrh novely školského zákona, která upravuje digitalizaci přijímacího řízení.

V praxi to bude znamenat navýšení počtu přihlášek, prioritní seřazení škol na přihlášce nebo snazší přístup k informacím o přijetí. Návrh novely školského zákona, kterou připravilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, nyní míří do Senátu.

Novela má být účinná od 1. 1. 2024, uchazeči by tak měli mít možnost přihlašovat se elektronicky na SŠ už v příštím roce.

(Zatím není informace, že to takto opravdu bude.)

Digitalizace přijímacího řízení na střední školy přinese tyto hlavní změny: 

– Evidence všech přihlášek, jak do maturitních oborů, tak oborů s výučním listem v jednotném informačním systému.

– Možnost podat v 1. a ve 2. kole přihlášky až na 3 školy u oborů vzdělání s maturitní zkouškou i oborů vzdělání s výučním listem a až 5 přihlášek v případě oborů vzdělání s talentovou zkouškou.

– Zachování 2 pokusů možnosti konat testy jednotné přijímací zkoušky (JPZ), a to nově i pro uchazeče, kteří se hlásí pouze na jeden maturitní obor.

– Střední školy nebudou mít zákonnou povinnost zohlednit jako jedno z kritérií přijímacího řízení výsledky předchozího vzdělávání ze ZŠ, zůstane však možnost toto kritérium použít.

– Školní část přijímacích zkoušek se bude skládat v průběhu delšího období, a to i před konáním JPZ.

– Systém bude bezprostředně po vyhodnocení výsledků přijímacích zkoušek (JPZ a školní části) ředitelům středních škol uchazeče na základě jejich prioritizace přiřazovat ke konkrétním školám.

Dochází ke změně v možnosti podání přihlášky ke studiu. Ta by měla mít v budoucnu výhradně elektronickou podobu. V první fázi digitalizace v tomto školním roce budou však mít uchazeči možnost podat přihlášku třemi způsoby v písemné formě bez elektronického systému, písemně s podporou elektronického systému nebo elektronickou formou s ověřením zákonného zástupce prostřednictvím elektronické identity. V případě, že uchazeč nebude chtít nastoupit na určenou školu, bude mít povinnost na dané škole podat „vzdání se“ svého místa (formálně jde o zpětvzetí přihlášky). 

Přihlášky do oborů vzdělání s talentovou zkouškou podají uchazeči letos v listopadu ještě podle stávající platné legislativy pouze v listinné formě. Na vlastním přihlašování do oborů vzdělání s talentovou zkouškou ani na konání talentových zkoušek se letos nic nemění. Nově se však budou přihlášky do oborů vzdělání s talentovou zkouškou doplňovat i do přihlášky podávané k 20. 2. 2024, aby se i přihlášky podané dle stávající platné legislativy „dostaly“ do připravovaného informačního systému. O přijetí i do oborů vzdělání s talentovou zkouškou tak bude rozhodnuto ve stejný okamžik, jako do ostatních oborů vzdělání. 

Po schválení novely bude zákon platit pro všechny uchazeče v daném školním roce, tedy i pro ty, kteří podali přihlášku do oboru s talentovou zkouškou. 

Digitalizace procesu přihlášek bude zajištěna informačním systémem, který v souladu s připravenou novelizací školského zákona, spustí Cermat ve spolupráci s MŠMT nejpozději k 15. 1. 2024. 

Čerpáno z:

https://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/snemovna-dala-v-prvnim-cteni-zelenou-digitalizaci